top of page
  • Foto van schrijverCaro_Homecooking

Kabeljauw met frisse couscous

Bijgewerkt op: 11 apr.

Een lekker kabeljauwhaasje op een bedje van een frisse couscous en groene groentjes

4 pers. | ⏱️⏱️



Op het eerste zicht lijkt dit een moeilijk of gecompliceerd gerecht waar je veel tijd in steekt. Maar niets is minder waar.

Fris, snel en smaakvol! Meer moet dat niet zijn!

Couscous is een dankbaar ingrediënt. Je kan het op 1000 verschillende manieren op smaak brengen waardoor je telkens opnieuw verrassend uit de hoek kan komen. Gewoon koken water erop gieten, laten staan en op smaak brengen. In dit recept koos ik voor een frisse toets met citroen en amandel.


 

Kabeljauw met frisse couscous

Ingrediënten

- 4 kabeljauwhaasjes (reken een 150 à 200gr per persoon)

- 1 bakje groene aspergepunten

- 150 gr diepvries erwtjes

- 200gr (droge) couscous

- 1 citroen (sap & schil)

- 50gr jonge bladspinazie

- 50gr amandelschilfers

- 300ml kippenbouillon

- p/z

- Olijfolie/ghee

Bereiding

Voor de couscous:

·      Rasp de citroenschil en pers het sap eruit

·      Doe de droge couscous in een kom en meng deze met de citroenrasp, het sap, wat p/z en een scheutje olijfolie

·      Breng de kippenbouillon aan de kook en giet deze over de couscous

·      Dek de kom af met een deksel en laat 5min staan

·      Ondertussen bak je de amandelschilfers in een pan (zonder vetstof) tot ze lichtjes beginnen te kleuren

·      Versnipper de spinazie in kleinere stukjes (ik haal er soms de harde nerf ook uit)

·      Roer (als de 5min voorbij zijn) de couscous los en meng er de spinazie en een deel van de amandelschilfers onder

 

Voor de groentjes:

·      Snij de aspergepunten in 3 stukken en bak ze aan in een wok met wat olijfolie. Kruid af met p/z

·      Voeg dan de diepvrieserwtjes toe en blijf stoven tot alles gaar is

 

Voor de kabeljauw:

·      Dep de vis droog met wat keukenpapier en kruid de velzijde met peper

·      Doe de ghee (of olijfolie) in een pan en verwarm

·      Leg de kabeljauw in de hete pan op de velzijde en laat die enkele min liggen

·      Kruid dan de bovenzijde met peper en draai voorzichtig om

·      Zet eventueel een deksel op de pan om de vis verder te laten garen

 

Afwerking:

·      Leg een bodempje couscous op het bord

·      Schik er de groenten bij

·      Leg de vis op de couscous, strooi er nog wat amandelschilfers over en bedruppel met nog wat limoensap en olijfolie

Tips

Kies eventueel voor volkorencouscous als je dat kan vinden


Blijf bij de pan als je de amandelschilfers roostert. Het duurt even tot ze beginnen te kleuren, maar plots gaat het snel en kunnen ze verbranden


Pruts niet aan de vis! Draai hem 1 keer om en laat hem dan gewoon liggen tot hij gaar is. Anders valt die uit elkaar. Om het gaarproces te helpen kan je een deksel op de pan zetten


Ik hoorde ooit een bekende TV-kok zeggen: Vis moet zwemmen, ook in de pan 😁. Gebruik dus voldoende vetstof in de pan. Ik geef hier de voorkeur aan ghee omdat die goed bestand is tegen de hoge temperatuur, gezonder is dat de standaard bakboters en ik hou van de noot-achtige smaak


Wil je wat extra smaak toevoegen: stoof dan eerst een versnipperd sjalotje aan in de pan, voordat je de asperges toevoegt


Wat vond je ervan?

Heb je dit gerecht zelf uitgeprobeerd of heb je vragen? Laat dan gerust hieronder jouw reactie na!

Liken, delen en sterretjes geven mag uiteraard ook 🥰


Liefs

🩷

Caro





4 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page