top of page
  • Foto van schrijverCaro_Homecooking

Italiaanse roerbak met kool en prei

De koolhydraatarme, kidsproof versie van "spaghetti". Een van de lievelingsgerechten van mijn kinderen.

4 pers. | ⏱️



In mijn zoektocht naar een passende kook- / levensstijl ben ik een hele tijd bezig geweest met het Keto-gebeuren. Keto is een vrij strikte etenswijze waarbij je koolhydraten zoveel mogelijk gaat vermijden en de nadruk legt op proteïnes en gezonde vetten om gevuld te raken. Ik sta op vandaag nog steeds 100% achter de gezondheidsvoordelen van Keto, en probeer, in de mate van het mogelijke mijn koolhydraten in mijn hoofdmaaltijden te vermijden.

"Dit is verslavend lekker!"

Eén van de recepten die ik in de Keto-periode ontdekte was deze "Crack-Cabbage", een verdiende bijnaam, omdat het zo verslavend lekker is... Ik heb het in de loop der jaren wat naar mijn hand gezet, hier en daar wat aangepast zodat het beter zou passen in mijn levensstijl. Ik hoop dat je dit even lekker gaat vinden als wij 🥰


 

Italiaanse roerbak met kool en prei

Ingrediënten

250gr witte of groene kool

2 preistengels

2 lookteentjes

600gr gemengd gehakt

1el witte wijn azijn

2el tomatenpuree

1 el ui-poeder

p/z

Olijfolie/ghee

Verse basilicum (optioneel)

Parmezaan (optioneel)

Bereiding

Voorbereiding:

·      Versnipper de ui en pers de lookteentjes

·      Snij de prei in halve ringen

·      Snij de kool in fijne reepjes (of doe het zakje open 😉)

 

De kool:

·      Laat wat ghee of olijfolie warmen in een wok.

·      Roerbak de koolreepjes in de hete wok voor ongeveer 10min of tot ze zacht zijn in de hete wok. Breng op smaak met het ui-poeder en p/z en giet er de witte wijn azijn bij.

·      Blijf goed roerbakken tot de kool zacht is en de azijn verdampt is. Haal de kool uit de wok en zet even apart.

 

De prei en het gehakt:

·      Smelt opnieuw wat ghee of olijfolie in de wok.

·      Stoof de preiringen aan in de hete wok, voeg de geperste lookteentjes toe en breng op smaak met p/z.

·      Voeg dan het gehakt toe, blijf goed roerbakken tot dit gaar is en het meeste vocht verdampt is.

·      Voeg dan de tomatenpuree toe en meng alles goed door elkaar.

·      Verlaag nu het vuur, voeg de kool toe en laat alles samen op temperatuur komen.

 

Afwerking:

·      Serveer de kool in een diep bord, werk af met wat verse basilicumblaadjes, rasp er wat parmezaan over en kruid eventueel nog met wat peper. Smakelijk!


Extra tips


Voor wat meer pit kan je bij het bakken van het gehakt ook wat chilivlokken, chilipoeder of cayennepeper toevoegen. Ik zet hierbij ook altijd de Tabasco op tafel.


Af en toe gebruik ik ook Italiaanse kruiden bij het gehakt als ik nog meer die Italiaanse smaken wil opzoeken


Speel gerust met de verhouding kool/prei. Ik ben geen extreme fan van de kool, dus doe ik er soms wat meer prei bij. Mijn huisgenoten hebben dan weer liever wat meer kool in plaats van prei…


Sla zeker de stap met de azijn niet over, dit neutraliseert de scherpe koolsmaak een beetje.


Ik maak meestal gebruik van een zakje voorgesneden witte kool uit de supermarkt. 1 kool is gewoon te groot om er maar 250gr van te gebruiken. Wil je liever geen zakje gebruiken, maar vind je het (net als ik) zonde om maar een halve kool te gebruiken, probeer dit dan ook eens klaar te maken met een spitskool. Die zijn soms wat kleiner en "smelten" ook mooi als je de reepjes roerbakt.


Wil je dit gerecht meer Keto-stijl maken? Gebruik dan volle boter (idealiter van grasgevoederde koeien, zoals "Kerrygold") in plaats van olijfolie/ghee om te bakken. Gebruik 15gr boter om de kool te bakken, en nadien smelt je 15gr boter om het gehakt te bakken. Werk het recept af met wat volle zure room om een frisse toets te geven.


Wat vond je ervan?

Heb je dit gerecht zelf uitgeprobeerd of heb je vragen? Laat dan gerust hieronder jouw reactie na!

Liken, delen en sterretjes geven mag uiteraard ook 🥰


Liefs

🩷

Caro

5 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page