Zin in iets lekker spicy? Of net niet? Dit gerecht maak je zo pikant als je zelf wil...
4 pers. | ⏱️⏱️
Scampi zijn een dankbaar ingrediënt. Je kan ze makkelijk op diverse manieren op smaak brengen en combineren. Hier ging ik aan de slag met een combinatie van pikant en fris en doe ik mijn best om het weer koolhydraatarm te houden.
"Fun fact: Chickens cannot taste spicy food"
In ons gezin is er een tweestrijd als het gaat om pikante gerechten. Voor mijn man kan het niet pikant genoeg zijn, terwijl mijn dochters en ikzelf eerder voor een licht "piekje" gaan 😅. Ik ben er dus bedreven in geworden om mijn gerechten zo samen te stellen dat ik beide partijen kan tevreden houden. Het gaat altijd om balans nietwaar?
Bowl met spicy scampi en bloemkoolrijst |
Ingrediënten |
500gr (diepvries) scampi 400gr (diepvries) bloemkoolrijst 1 blik kikkererwten (310gr) 1 blik rode kidneybonen (310gr) 200gr fijne (diepvries) bonen 2el rode currypasta 100ml room 2 tomaten 2 avocado Lente-ui Gedroogde uitjes p/z 1el witte wijn azijn Olijfolie/ghee Cayennepeper Gedroogd paprikapoeder |
Bereiding |
Voorbereiding:· Ontdooi de scampi op voorhand en meng deze in een afsluitbare kom (of diepvrieszakje) met de rode currypasta en wat olijfolie. Zet deze koel weg en laat minimaal een half uurtje marineren (ondertussen kan je de rest bereiden). Hoe langer je laat marineren, hoe intenser de smaken. · Spoel de kikkererwten en rode kidneybonen om en zet apart. · Stoom of kook de (diepvries) bonen gaar, volgens de aanwijzing op de verpakking. · Snij wat lente-ui in ringen en de tomaten in blokjes. · Ontvel en ontpit de avocado’s en snij deze in reepjes. Doe er eventueel wat druppels limoensap over zodat deze niet gaat verkleuren. Of hou dit helemaal voor het einde.
De bloemkoolrijst:· Laat wat ghee of olijfolie warmen in een wok en bak de bloemkoolrijst gaar. Giet er de witte wijn azijn bij en roer alles goed tot de azijn verdampt is. Dit neutraliseert de bloemkoolsmaak. · Voeg dan de kikkererwten, kidneybonen en gestoomde groene bonen toe. Blijf roerbakken tot alles gaar is, haal uit de pan en zet apart.
De scampi:· Laat wat ghee of olijfolie warmen in de wok. · Bak de scampi met de marinade kort aan in de hete wok, niet te lang zodat ze niet droog worden. Breng op smaak met cayennepeper en gedroogd paprikapoeder, p/z. Haal de scampi ui de wok maar probeer wat marinade te laten zitten. · Zet het vuur hoog, giet een scheutje water in de pan/wok en roer de aanbaksels los. Voeg dan de room toe en laat de saus indikken. · Als de saus ingedikt is voeg je de scampi terug toe zodat ze op temperatuur kunnen komen.
Afwerking:· Giet wat van de saus in een diep bord. · Leg aan de ene zijde wat van de bloemkoolrijst, en bestrooi deze met de gedroogde uitjes. · Leg ernaast enkele scampi · En aan de andere zijde dan de tomatenblokjes en de avocado. · Bestrooi het geheeld met lente-ui en bedruppel er wat olijfolie over. · Breng de avocado extra op smaak met wat peper · Smullen maar! |
Extra tips
Ik werk heel vaak met diepvriesproducten.
De groentjes worden in principe direct na oogsten ingevroren en zouden verser zijn dan de groentjes uit de supermarkt die daar reeds enkele dagen liggen voor je ze gebruikt. Ik heb een stoommand voor in de microgolf en maak zo meestal mijn boontjes, erwtjes, worteltjes, etc klaar voor ik ze dan verder afbak of gebruik in een andere mengeling. Het gebruik van diepvriesgroentes bespaart me heel veel tijd in de keuken doordat ik geen werk heb aan spoelen, snijden, ontpellen etc…
Voor de scampi gebruik ik ofwel de reeds geblancheerde, voorgepelde, ontdarmde versie als het héél snel moet gaan. Als ik iets meer tijd heb, geef ik de voorkeur aan de medium of grote tiger ongepelde scampi. Ik haal deze daags voordien uit de diepvries en laat ze ontdooien in de koelkast. De tiger scampi zijn groot en moeten dus iets langer bakken, maar hebben meer smaak en zijn sappiger. De geblancheerde scampi zijn vooral handig als het snel moet gaan, maar hou er rekening mee dat die snel droog zijn als je ze te lang bakt.
Dit gerecht maak je zo pittig als je zelf wil. Voor extra pit kan je nog een lepel currypasta toevoegen terwijl je de scampi bakt. En speel gerust met de cayennepeper, of maak gebruik van chilipoeder of -vlokken. Een beetje Sriracha in het bord druppelen, zorgt ook voor een extraatje. Ik zet standaard de chilipoeder of Sriracha mee op tafel zodat mijn tafelgenoten zelf kunnen bijkruiden.
Wat vond je ervan?
Heb je dit gerecht zelf uitgeprobeerd of heb je vragen? Laat dan gerust hieronder jouw reactie na!
Liken, delen en sterretjes geven mag uiteraard ook 🥰
Liefs
🩷
Caro
Comments